Γιατί δεν πρέπει να πιστεύεις τις φωτογραφίες στα social media

Σε προηγούμενο  άρθρο είχαμε δει ότι το Instagram είναι το πιο επιβλαβές δίκτυο για την ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων. Ο κύριος λόγος είναι ότι διαδραματίζει τεράστιο ρόλο η εικόνα, που προκαλεί αισθήματα ανεπάρκειας.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε γιατί δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι τις φωτογραφίες που βλέπεις στα social media. Η ψηφιακή επεξεργασία είναι κάτι δεδομένο για πολλούς από τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων, ιδίως αν κάνουμε λόγο για επαγγελματίες ή ημι-επαγγελματίες. Αλλά και για τους «αρχάριους, τα εργαλεία είναι πλέον τόσα πολλά, μπορούν να βρεθούν εύκολα και πολλά από αυτά είναι ακόμα και δωρεάν, κάτι που καθιστά εύκολο το «πείραγμα» μιας φωτογραφίας – κάποιες φορές, μάλιστα, σε εξωφρενικό βαθμό.

Γιατί δεν πρέπει να πιστεύεις τις φωτογραφίες στα social

Πίσω από την απαράμιλλη μαγεία μιας ονειρικής selfie, λοιπόν, μπορεί να κρύβεται τόσο Photoshop ή κάποιο άλλο πρόγραμμα επεξεργασίας, που να μη χωράει ο νους σου πώς είναι η αρχική λήψη. Επίσης, αυτό που βλέπουμε είναι συχνά ένα μικρό μόνο κομμάτι της συνολικής εικόνας, η οποία μπορεί να διαφέρει αρκετά από αυτό που πιστεύουμε.

Γιατί δεν πρέπει να πιστεύεις τις φωτογραφίες στα social media

Οι περισσότερες ίσως φωτογραφίες στα social media έχουν ως απώτερο στόχο να βροντοφωνάξουν σε όλους: «Δες… Είμαι χαρούμενος, έχω φίλους, περνάω καταπληκτικά. Η ζωή μου είναι τέλεια!»

Για να απομυθοποιήσει τον εντυπωσιασμό που προκαλούν οι φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα, η Nicola Humber δίνει ένα προσωπικό της παράδειγμα:

Γιατί δεν πρέπει να πιστεύεις τις φωτογραφίες στα social media«Δημοσίευσα αυτή τη φωτογραφία στο Instagram και στο Facebook, για να μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου που ξεκίνησα να γράφω το νέο μου βιβλίο […]. Πήγα σε ένα κοντινό καφέ, έγραψα λίγες σελίδες και έβγαλα την απαραίτητη φωτογραφία για τα social media, ανακοινώνοντας το γεγονός ότι είχα ξεκινήσει το επόμενο βιβλίο μου, νιώθοντας πολύ ευχαριστημένη με τον εαυτό μου.

Την επόμενη μέρα έγραψα δύο ακόμα σελίδες. Και από τότε; Τίποτα.

Έχασα τελείως την ορμή μου, δεν είχα ιδέα τι να γράψω και ένιωσα εντελώς βαλτωμένη. Το δημοσίευσα αυτό στα social media; Και βέβαια όχι!

Αντίθετα, επέλεξα να αφήσω την εντύπωση ότι εργαζόμουν σκληρά και δημιουργικά στο νέο μου έργο«.


Πριν αρχίσεις να κατηγορείς και να εξαπολύεις λιβέλους, σκέψου: Μήπως αυτό δεν κάνουμε οι περισσότεροι από εμάς; Θα επιλέξουμε να μοιραστούμε τις δημιουργικές μας στιγμές, τις όμορφές μας στιγμές, τις χαρούμενες, αυτές που προμοτάρουν την εικόνα μας όσο πιο ωραία γίνεται: είμαστε χαρούμενοι, δεν αφήνουμε τις δυσκολίες να μας ρίξουν, είμαστε καλοπερασάκηδες, έχουμε πολλούς φίλους και περνάμε πάντα καταπληκτικά, είμαστε δημιουργικοί, αγαπάμε τα ζώα, ακολουθούμε τη μόδα, έχουμε πολλά ενδιαφέροντα… Με άλλα λόγια, η ζωή μου είναι τέλεια! Χμ.

Την επόμενη φορά που θα εντυπωσιαστείς από μια –ομολογουμένως– όμορφη φωτογραφία στο Instagram, μη βιαστείς να βγάλεις πολλά συμπεράσματα. Αυτός που την ανέβασε πιθανότατα δεν είναι πάντα δημιουργικός, δεν είναι πάντα χαρούμενος, είναι ένας άνθρωπος σαν εσένα, είναι ένας από εμάς, που απλώς έχει χάρισμα στο να παρουσιάζει τα πράγματα όμορφα και ίσως στο να επεξεργάζεται εντυπωσιακά τις φωτογραφίες…

…ή να βλέπει τα πάντα πιο αισιόδοξα και δημιουργικά:

Γιατί δεν πρέπει να πιστεύεις τις φωτογραφίες στα social media

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s