Το Instagram είναι το πιο επιβλαβές κοινωνικό δίκτυο για την ψυχική υγεία των νέων

Το Instagram είναι το πιο επιβλαβές κοινωνικό δίκτυο για την ψυχική υγεία των νέων, προκαλώντας αισθήματα ανεπάρκειας, νευρικότητας και άγχους, σύμφωνα με έρευνα σε δείγμα περίπου 1.500 ατόμων, ηλικίας 14 έως 24 ετών.

Η Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (Royal Society of Public Health – RSPH) και το Κίνημα για τη Νεανική Υγεία (Young Health Movement – YHM) δημοσίευσαν την έκθεση #StatusOfMind, η οποία βαθμολόγησε τα 5 πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα, με βάση βαθμολογίες που παρείχαν οι νέοι.

Μεταξύ των πέντε, διαπιστώθηκε ότι μόνο το YouTube έχει κάποιο θετικό αντίκτυπο. Το Snapchat κατατάχθηκε ως η δεύτερη πιο επιβλαβής πλατφόρμα, ακολουθούμενη από το Facebook.

Η έρευνα ζήτησε από τους νέους να βαθμολογήσουν κάθε μία από τις πλατφόρμες social media με βάση 14 ζητήματα υγείας και ευεξίας, τα οποία κρίθηκαν από τους ειδικούς ως τα πλέον σημαντικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι νέοι λένε ότι οι τέσσερις από τις πιο χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες –το Facebook, το Twitter, το Snapchat και το Instagram– εντείνουν τα αισθήματα της νευρικότητας και του άγχους. Η έκθεση αναφέρει ότι ένας στους έξι νέους θα αντιμετωπίσει κάποια διαταραχή άγχους σε κάποιο σημείο της ζωής τους, με τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης να έχουν αυξηθεί κατά 70% τα τελευταία 25 χρόνια.

Η έκθεση σημειώνει ότι η φύση του Instagram και του Snapchat, όπου η εικόνα παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο, είναι ο λόγος πίσω από την κατάταξη.

«Είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε την κατάταξη του Instagram και του Snapchat ως των χειρότερων για την ψυχική υγεία και την ευεξία – και οι δύο πλατφόρμες είναι πολύ επικεντρωμένες στην εικόνα και φαίνεται ότι οδηγούν σε αισθήματα ανεπάρκειας και άγχους στους νέους ανθρώπους», δήλωσε ο Shirley Cramer CBE – διευθύνων σύμβουλος της RSPH.

«Επειδή οι πλατφόρμες όπως το Instagram και το Facebook παρουσιάζουν κάποιες εξαιρετικά επιμελημένες εκδοχές των ανθρώπων που γνωρίζουμε και του κόσμου γύρω μας, είναι εύκολο να παραμορφωθεί η αντίληψή μας για την πραγματικότητα»

Η Laci Green, μια YouTuber με 1,5 εκατ. συνδρομητές, επισημαίνει ότι τα κοινωνικά μέσα έχουν αλλάξει  δραματικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κοινωνικοποιούνται, επικοινωνούν και συνάπτουν σχέσεις.

Η RSPH καλεί τις πλατφόρμες των social media να επισημαίνουν πότε οι φωτογραφίες των ανθρώπων έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία. Η οργάνωση καλεί, επίσης, να εισαχθεί μια προειδοποίηση σχετικά με τη μαζική χρήση των κοινωνικών μέσων.

via

Advertisements

One thought on “Το Instagram είναι το πιο επιβλαβές κοινωνικό δίκτυο για την ψυχική υγεία των νέων

  1. Παράθεμα: Γιατί δεν πρέπει να πιστεύεις τις φωτογραφίες στα social media | web stories

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s