Το Twitter και η ελευθερία της έκφρασης νίκησαν τον Trump

Την Πέμπτη που μας πέρασε, το Twitter κατέθεσε αγωγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία ζητούσε να της δοθούν προσωπικές πληροφορίες για χρήστη που διαδίδει τις απόψεις όσων διαφωνούν με τα μέτρα του Trump.

Πιο συγκεκριμένα, στις 14 Μαρτίου η κυβέρνηση των Η.Π.Α. ζήτησε από τη δημοφιλή πλατφόρμα εγγραφές που να περιλαμβάνουν το τηλέφωνο, τις ταχυδρομικές διευθύνσεις και τις IP διευθύνσεις που σχετίζονται με το λογαριασμό @ALT_uscis. Ο λογαριασμός αυτός δημιουργήθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου και έχει δημοσιεύσει χιλιάδες tweets, που επικρίνουν την διαχείριση της εξουσίας από τον Donald Trump – περιλαμβανομένου του μεταναστευτικού θέματος.

Το Twitter αρνήθηκε να συμμορφωθεί σε αυτό το αίτημα, επικαλούμενο το αμερικανικό Σύνταγμα, το οποίο κατοχυρώνει και προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης.

Μετά από την άρνηση του Twitter να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια και την προσφυγή του κατά της κυβέρνησης, η τελευταία απέσυρε το αίτημα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο χρήστης @ALT_uscis (στο πνεύμα των «alternative» λογαριασμών που είναι οι εναλλακτικοί των αντίστοιχων κυβερνητικών, ο συγκεκριμένος είναι ο Alternative U.S. Citizenship and Immigration Services) ευχαρίστησε το Twitter, καθώς και την ένωση για την υπεράσπιση των πολιτικών ελευθεριών ACLU, που «υπερασπίστηκαν την ελευθερία της έκφρασης»:

Ένα γεγονός ενδεικτικό της συμπαράστασης που «αγκάλιασε» αυτό το λογαριασμό είναι πως την Πέμπτη το απόγευμα είχε 45.000 followers και τη στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο είναι… 164.000!

Φαίνεται πως κάποιοι δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει «ελευθερία του λόγου» – και μάλλον δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν την ύπαρξή της. Όπως και να ‘χει, ήταν μια μικρή νίκη, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι οι μάχες δίνονται καθημερινά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s