Οι Γάλλοι εργαζόμενοι θα μπορούν να αγνοούν τα εκτός ωραρίου emails

Από την 1η Ιανουαρίου, τίθεται σε ισχύ στη Γαλλία ένας νέος νόμος που στοχεύει στο να επιτρέπει στους εργαζομένους σε εταιρείες άνω των 50 ατόμων, να αγνοούν emails που λαμβάνουν μετά το πέρας του εργασιακού τους ωραρίου.

Ο στόχος είναι, ο κάθε εργαζόμενος να έχει με αυτό τον τρόπο το –εντελώς ανθρώπινο– δικαίωμα να «αποσυνδέεται» από την εργασία του και να ασχολείται με την εκτός γραφείου ζωή του.

Πρόκειται, προφανώς, για ένα θετικό βήμα, αφού είναι αυτονόητο πως η ενασχόληση με επαγγελματικά θέματα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας δεν μπορεί παρά να διαταράσσει την ομαλή ζωή του καθενός από εμάς, που θέλουμε απλά να ηρεμήσουμε, να ξεκουραστούμε και να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας.

Άλλωστε, οι ψυχολόγοι εδώ και πολλά χρόνια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως οι συνεχείς ειδοποιήσεις από τα εισερχόμενα emails είναι τοξικές πηγές άγχους, που πρέπει επιτέλους να απεμπολήσουμε από την καθημερινότητά μας.

Ναι μεν, αλλά…

Τα παραπάνω φαντάζουν ωραία, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτευχθούν, αφού ορίζονται κατόπιν «διαπραγματεύσεων» της εταιρείας με τους εργαζομένους της – τις οποίες ωστόσο είναι υποχρεωμένη να κάνει. Το χειρότερο είναι αυτό: στην παρούσα μορφή του, ο νόμος δεν προβλέπει καμία ποινή για τις εταιρίες που δεν πετυχαίνουν συμφωνία με τους εργαζομένους.

Είναι θετικό βήμα; Ναι.
Είμαι αισιόδοξος; Όχι.
Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει; Μάλλον.

Πηγές:

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s